Kontroversiel kærlighed: Manchester & Mansour
- Anton Kranf
- 16. jan. 2024
- 5 min læsning

Sheikh Mansour (mf.) på tribunen til Champions League-finalen i 2023 Foto: UEFA
Når De Forenede Arabiske Emirater nævnes i pressen, følger ofte negative historier. Det samme gør sig gældende i fodboldens verden, især omkring bagvedliggende faktorer i Manchester City. Men er forholdet til UAE lige så hadsk blandt City-fans?
2008. Et paradigmeskifte for Manchester City og for klubbens fans. En ny ejer, Sheikh Mansour, kunne sætte sig for bordenden, og det gjorde han med internationale ambitioner.
Hvor stor og fremtrædende rolle, den nye ejer ville spille i medierne fremadrettet, var det dog nok de færreste, der havde regnet med tilbage i 2008.
Men i dag bindes Manchester Citys titler og succeser i stor grad op på Sheikh Mansours ejerskab af klubben. Oftest i kontroversille sammenhænge.
Baggrunden for dette går vi i dybden med i Cityzen Danes podcast, hvor vært Frederik Berga Rasmussen i to særepisoder dirigerer dig gennem historien om ejerskabet og de anklager, klubben er blevet mødt med.
I denne artikel vender vi i stedet blikket mod, hvad ejerskabet har betydet for lokalsamfundet.
Sheikh Mansour
Født: 1970
Formue: ≈ 140.000.000.000 kr
Fulde navn: Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan
Titel: UAE Vice President, Deputy Prime Minister, and Chairman of the Presidential Court
Uddannelse: Bachelor i Internationale Anliggender
Civilstatus: Gift (partner: Sheikha Manal bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum)
Investering i nærområdet
Du kan ikke drive en af verdens største fodboldklubber, uden det får en betydning for de mennesker, der bor i byen.
Et tydeligt tegn på dette er, at man gennem senere år har set en eksplosion i antallet af turister, der tager turen til byen i det nordlige England, hvoraf fodbold er det helt store trækplaster.
Helt lavpraktisk har det f.eks. betydet, at man i Manchester de seneste par år har bygget tæt på 30 nye hoteller for at kunne husere det voksende antal turister.
Men hvad betyder det konkret for Manchesters økonomi, at Manchester City (og Manchester United) nu kan trække så mange internationale og oversøiske turister til byen?
Et svar finder man hos mediet Manchester Evening News (LINK HENVISNING), der peger på, at Manchester Citys titelræs med Liverpool i 2018/19-sæsonen bidrog med op imod 1,9 miliarder kr. til Manchesters økonomi.
Dertil kommer også, at Etihad Stadium er ejet af Manchesters byråd, hvoraf klubben betaler "husleje" på årlig basis. Et beløb, man regner med at være mellem 30-40 millioner kr. årligt.
Og selvom klubben kun lejer grunden, så betaler klubbens ejere selv for vedligeholdelse og videre investering i Etihad Stadium. Vil du vide mere om fremtidige investeringer i og omkring stadion, klik herunder:
Også væk fra fodboldbanerne investerer ejerne i nærområdet. Klubben har blandt andet doneret to hektar land og mindst 100 millioner kr. til steder som Beswick Fritidscenter, Connell College og Manchester Institute of Health & Peformance.
Lokal velgørenhed
Investeringer som ovenstående bidrager alt sammen til et tættere og mere velfungerende samfund. En vigtig gren for, at klubben kan lykkes med dette projekt, er velgørenheden CITC, City in the Community, der godt nok eksisterede før overtagelsen, men som er blevet ført videre og ekspanderet markant siden 2008.
En undergren i velgørenhedsprojektet handler om at skabe et sundt samfund. Formålet er derfor at engagere børn til at dyrke mere sport fra en tidlig alder. Samtidig bidrager velgørenheden CITC med viden og redskaber til skolelærere, så de har bedre kompetencer til at facilitere aktiviteter i skolen fremadrettet.

Manchester Citys velgørenhed, City in the Community, arbejder på at skabe sunde fællesskaber Foto:: Manchester City
CITC gør alt for at ramme så mangfoldigt og alsidigt som muligt, og derfor arrangeres der også gratis aktiviteter for børn og unge med forskellige handicap hele vejen op gennem skolesystemet.
For at fremme sportsgrenen for piger og unge kvinder sørger velgørenheden også for at piger i Manchester kan få gratis fodboldtræning. I tilbuddet følger en mulighed for mentorforløb for at forbedre de unge kvinders mentale velvære på og udenfor banen.
CITC står også for at betale faglige mentorer til udfordrede unge i skolesystemet, gratis træning til pensionerede soldater, fodboldskoler, motion for ældre, psykologer til mentalt udfordrede unge, workshops for personer ramt af demens og meget meget andet.
Global velgørenhed
Ledelsen i Manchester City har også igangsat globale velgørenhedsprojekter såsom Cityzens Giving, der spænder vidt og bredt.
Projekter indebærer:
Bedre muligheder for rent drikkevand i Indien
Uddannelse til børn i fattige dele af Brasilien
Integrering og inklusion af handicappede i Kina
Uddannelse til kvinder i afrikanske lande
Hjælp til at få unge ud af kriminelle miljøer i Thailand
Listen fortsætter, men i alle dele af verden er fællesnævneren, at man vil skabe bedre livsvilkår for børn og unge verden rundt.

Cityzens Giving fejrer World ADIS Day i Sydafrika kilde: Manchester City
Alle globale velgørenhedsprojekter er støttet af City Football Group sammen med andre partnere. Cityzens Giving hjælper hvert år et femcifret antal unge mod en lysere fremtid.
Ingen kvaler, Sheikh Mansour betaler
FA Cuppen, der er en af de ældste fodboldturneringer i verden, har gennem årene været en kilde til stolthed og ære for de klubber, der har haft fornøjelsen af at hæve trofæet, heriblandt Manchester City.
Trofæet er blevet skiftet ud siden turneringens start i 1871, men i 2021 blev FA Cup-trofæet (fra perioden 1896-1910) sat til salg. Højeste bud lød på 6,5 millioner kr. Og køberen var ingen ringere end selveste Sheikh Mansour. Og dermed var spørgsmålet hos de engelske fodboldfans og den engelske presse, hvor dette stykke af fodboldhistorien nu skulle befinde sig.
Noget overraskende var det, da man i pressen kort efter kunne læse, at Sheikh Mansour ønskede at udstille trofæet på National Football Museum i Manchester.

FA Cup (1896-1910) købt af Sheikh Mansour i 2021 Foto: Manchester City
Museet er for de lokale et dedikeret sted, der hylder fodboldens udvikling og betydning gennem årene. Med tilføjelsen af FA Cuppen til deres imponerende samling ville museet fra 2021 være hjemsted for endnu en afgørende del af britisk fodboldhistorie.
Eksperter påpeger, at Mansours beslutning om at donere FA Cuppen til National Football Museum er af en bredere betydning end bare klubfodbold. Det sender et budskab om en fælles forpligtelse til at værne om og fejre fodbold som en global sportsgren, uafhængigt af klubloyaliteter.
Og pengepungen forblev oppe for Sheikh Mansour i 2021. For da Manchester City senere på året nåede frem til klubbens første Champions League-finale nogensinde, var der tusindvis af fans, der ønskede at opleve dette.
Finalen skulle dog spilles i Porto, Portugal, og dermed var det ikke alle, der havde økonomisk råderum til at se deres hjerteklub spille denne kamp.

Estádio do Dragão in Porto, Portugal Foto: UEFA
Her trådte Sheikh Mansour ind og fremlagde et tilbud om, at han ville dække rejseudgifter til de lyseblå fans, der endte med at få billet til denne historiske kamp.
En beslutning, der sørgede for, at det ikke blot blev en oplevelse for de mest velstillede fans i byen.
Det vil være synd at sige, Sheikh Mansour kun har købt sig ind i en fodboldklub, for der er tale om så meget mere end det. Hvad de reelle intentioner så er bag alle disse investeringer rundt om klubben må være op til egen fortolkning.
Comments