top of page
Forfatters billedeNicklas Højbjerg

Citys nyindkøb - Hvordan har de klaret sig? (2/2)




Har du endnu ikke læst den første artikel i denne serie, hvor vi gør status over, hvordan Steffan Ortega, Manuel Akanji og Sergio Gomez har klaret sig, kan du med fordel gå tilbage og gøre det, inden du læser denne artikel. De tre spillere, der skal vurderes og bedømmes denne gang er Kalvin Phillips, Julián Álvarez og Erling Haaland. Det er bestemt ikke forkert at påstå, at de tre nyindkøb har præsteret på vidt forskellige niveauer i deres første sæson i klubben, hvilket afspejler sig i min bedømmelse af dem.


Kalvin Phillips (1 ud af 6 stjerner)

Den 4. juli 2022 kunne Manchester City offentliggøre købet af Kalvin Phillips, efter at han angiveligt havde afvist en række klubber heriblandt Manchester United, til stor begejstring for mange Cityfans. Det var med god grund, da han efter at være rykket op med Leeds i 2020 spillede to sæsoner i Premier League for de hvid-blusede fra Yorkshire, hvor han slog sit navn fast som en af ligaens bedste 6´ere. På trods af, at han kostede £50 millioner, og at Manchester City allerede havde en af verdens bedste defensive midtbanespillere, lignede det på papiret en god handel. Klubben havde sikret sig en kvalitetsbackup til Rodri, der havde spillet et hav af kampe siden sin ankomst tilbage i 2019. Derudover gav det Pep Guardiola mulighed for at spille med to 6´ere, når holdet skulle forsvare et resultat hjem.


Det har dog bestemt ikke udspillet sig på den måde, som hverken Phillips, klubben eller os fans havde håbet på. Sæsonen har nemlig budt på meget lidt spilletid for den engelske landsholdsspiler, der kun har startet inde i fire kampe, og som ellers har måtte tage til takke med sporadiske indhop. Det skal dog retfærdigvis nævnes, at han fik en svær start på tilværelsen i klubben. I et interview efter Englands 7-0-sejr over Nordmakedonien fortalte Phillips nemlig, at han stadig ikke var kommet sig helt ovenpå operationen af en baglårsskade, han pådrog sig halvvejs gennem sin sidste sæson hos Leeds, da han kom til Manchester City. Derudover blev han i starten af seneste sæson ramt af en tilbagevende skulderskade, der krævede endnu en operation, hvorfor han var ude i en 3 måneders tid. Men når han så endelig var på banen, leverede han heller ikke det, man kunne forvente af en spiller med hans kvaliteter. De dårlige præstationer og de mange missede kampe resulterede i, at Phillips slet ikke var den aflastningsspiller, som man havde håbet på. Rodri spilede tværtimod endnu flere minutter sidste år, end han har gjort i nogle af sine tre foregående sæsoner, selvom man skulle tro, at det var umuligt.


Der er vist ikke behov for en længere uddybende forklaring til, hvorfor jeg har valgt kun at give Phillips 1 ud af 6 stjerner og dermed prisen som Manchester Citys dårligste spillerindkøb i sidste sæson. Når man kommer ind med så stort et prisskilt og kun spiller små 600 minutter på en hel sæson, kan man ikke forvente at få en højere karakter. Det siger meget om Phillips´ første år i klubben, at det øjeblik jeg husker ham bedst for udspillede sig til klubbens Treble-vindende parade efter sæsonen var slut. Her stod han på scene foran 200.000 festglade City-fans og hældte ren vodka ned i svælget på en meget beruset Jack Grealish. Apropos den engelske kantspiller, så bør Kalvin Phillips se ham som et eksempel på en spiller, der fik en svær start, men som hankede op i sig selv og blev en integreret og vigtig del af holdet i sin anden sæson. Forhåbentlig kan den engelske landsholdsspiller finde tilbage til sit tidligere niveau og vise, at han er berettiget til en plads på holdet. Phillips virker nemlig som et sympatisk menneske, der er glad, bare han får den mindste smule spilletid, og som man godt kan unde at få succes i den lyseblå trøje.



Julián Álvarez (5 ud af 6 stjerner)

Julián Álvarez blev allerede hentet til klubben i januar 2022, men som en del af aftalen blev han sendt tilbage på lån til River Plate i det efterfølgende halve år. Efter et succesfuldt lejeophold var han endelig klar til at tørne ud for Manchester City, og ligesom de fem andre spillere var sidste sæson hans første af slagsen i den lyseblå trøje. Álvarez har som forventet hovedsageligt ageret backup for Haaland, og den rolle har han udfyldt til noget nær perfektion. Den lille argentiner har vekslet mellem at være med fra start og komme ind fra bænken, og han har spillet 2524 minutter for Manchester City i alle turneringer, hvor det er blevet til imponerende 17 mål og 4 assists, hvilket svarer til en målinvolvering pr. 120 minut. Julián Álvarez nærmer sig selvfølgelig på ingen måde Haalands nærmest helt umenneskelige statistikker, men han har nogle kvaliteter, som den store nordmand ikke besidder i samme grad. Han har et vildt løbepensmum og et eminent presspil, der kun matches af Bernardo Silva, og så er han qua sin natur også bedre i de små områder end Haaland.


De to spilleres forskelligheder komplementerer hinanden rigtig godt, og det er bestemt ikke utænkeligt, at det netop derfor fungerer så hensigtsmæssigt, når de begge er på banen samtidig. Det skete tolv gange i sidste sæsonen, hvor de tilsammen blev noteret for 21 mål. Udover at City i nogle kampe har spillet med to regulære angribere, hvilket ellers er en sjældenhed for et Guardiola-hold, er det i høj grad på grund af Álvarez` alsidighed, at ham og Haaland har spillet så mange kampe sammen fra start. Den argentinske verdensmester har vist, at han kan dække alle positioner i den forreste kæde. Derudover kan han også ligge på den offensive midtbane eller spille som hængende angriber. Og når vi er inde på Álvarez og Haaland, så lad os da lige dvæle ved tanken om, at Manchester City nu har to fuldblodsangribere efter to sæsoner, hvor holdet hovedsageligt har spillet med en falsk 9´er.


"La Araña" ender på en meget fortjent 5 ud af 6 stjerner ikke mindst taget i betragtning af, at han kun kostede £15 millioner, hvilket var et fund for de penge. Sammenligner man ham med Gabriel Jesus og Raheem Sterling, som City solgte for henholdsvis £45 millioner og £47 millioner, havde Álvarez et bedre målgennemsnit end dem begge to i sidste sæson. De fleste husker nok, at der indledningsvis var heftig debat om, hvem af Haaland og Nunez, der vil klare sig bedst i Premier League. Det var oplagt at skabe en rivalisering mellem disse to spillere, da den ene skiftede til Manchester City og den anden til Liverpool, som har været de to bedste hold i England de seneste år. Det stod dog hurtig klart, at Haaland vil vinde denne duel, hvorfor flere Cityfans i stedet begyndte at sammenligne Álvarez og Nunez, hvilket også var en mere fair sammenligning. De endte begge på 9 scoringer i Premier League - argentineren spillede dog 200 minutter mindre end sin angrebskollega i Merseyside-klubben. Det siger meget om Julián Álvarez, at han som reserveangriber har haft en ligeså produktiv sæson, hvad angår mål, som en spiller, der blev hentet til Liverpool som førsteangriber for £65 millioner.


Det var de færreste af os, der havde det helt store kendskab til den argentinske spydspids, inden han kom til Manchester City. Men det har vi i den grad fået efter hans første sæson i klubben, hvor han har imponeret os allesammen. Álvarez har leveret den ene overbevisende præstation efter den anden, når han har fået chancen, hvilket er blevet belønnet med en en 1-årig forlængelse af kontrakten, således at den nu løbet helt frem til 2028. I den forbindelse fik argentineren fordoblet sin løn, så han nu tjener £100.000 om ugen, og han er nu gået på en velfortjent sommerferie efter et år, hvor han i en alder af blot 23 har vundet mere eller mindre alt, der er at vinde for både klub- og landshold.




Erling Braut Haaland (6 ud af 6 stjerner)

Det helt store samtaleemne i sidste sommer var Haalands transfer til Manchester City, da de sikrede sig hans underskrift for næsen af adskillige andre topklubber, efter at have indløst hans frikøbsklausul på £52 millioner. Der er næppe en spiller i klubbens historie, der er blevet mødt med det samme store forventningspres som den 22-årige nordmand. En uges tid efter, at han var gået målløs fra banen i Community Shield-finalen, fik Haaland slået hul på bylden for de lyseblå. Han blev den kun anden spiller i Manchester Citys historie til at score 2 mål i sin Premier League-debut, efter at Agüero gjorde det tilbage i 2011/12-sæsonen. Med de to fuldtræffere mod West Ham byggede den norske angriber fundamentet for en enestående sæson. Allerede ved årsskiftet stod han noteret for intet mindre end 21 mål i 16 ligakampe, hvilket vil have sikret ham topscorertitlen i tre forskellige Premier League-sæsoner. Han blev den første spiller nogensinde til at score 20 eller flere Premier League-mål inden januar. Haaland blev ved med at banke mål ind på samlebånd i foråret, og med 36 fuldtræffere snuppede han topscorertitlen og sikrede sig tilmed Den Gyldne Støvle, der hvert år uddeles til den spiller, der har scoret flest ligamål i europæisk topfodbold. Han slog også Alan Shearer og Andy Coles Premier League-rekord for flest scoringer i en enkelt sæson med 34 mål. Han gjorde det til tilmed i, hvad der svarer til omkring 10 kampe færre end de to forhenværende rekordholdere.


Haaland er ikke kun en god målscorer, men han har også vist, at han har et godt blik for sine holdkammerater. Nordmanden blev nemlig noteret for 8 målgivende afleveringer i den hjemlige liga, hvilket var ligeså mange som Bruno Fernandes og en enkelt mere end Martin Ødegaard. Det gav ham desuden en delt 9. plads på listen over spillere med flest assists i Premier League. Hovedparten af dem kom enten efter en god og præcis aflevering, hvor han satte en holdkammerat op til en stor chance, eller ved at bruge sin fysik til at holde en forsvarsspiller væk og sætte en medspiller i scene, der så gjorde arbejdet færdigt.


Efter kun en enkelt sæson har Haaland allerede givet os mange store øjeblikke, og en af de mest mindeværdige af slagsen var kampen mod Manchester United på Etihad. Her scorede han 3 mål og lavede 2 assists i sit første møde med De Røde Djævle. Dermed blev nordmanden den første spiller nogensinde til at være involveret i hele fem scoringer i et Manchester Derby. Haaland blev desuden den første og eneste spiller til at score et hattrick mod United, indtil Foden gjorde ham kunsten efter kun 10 minutter senere. Et andet uforglemmeligt øjeblik var da Haaland scorede et hattrick i de sidste 28 minutter af opgøret mod Crystal Palace og fulgte det op med tre scoringer inden for de første 38 minutter i den efterfølgende kamp mod Nottingham Forrest. Det var selvsagt en imponerende bedrift at score 6 mål på 66 minutter svarende til en scoring hvert 11. minut.


Haaland var også fremragende i Champions League, hvor han var med til at vinde turneringen for første gang i klubbens historie til stor lettelse for hele holdet og ikke mindst for nordmanden. Der var nemlig bred enighed om, at Haaland blev købt ind for at tage Manchester City det sidste skridt mod trofæet med de store øre. Det virkede dog ikke til, han trods sine unge alder lod dette pres påvirke ham. Selvom Haaland ikke var særlig iøjnefaldende i semifinalerne mod Real Madrid og i finalen mod Inter, må man ikke underkende den betydning, han havde for holdet igennem hele turneringen. Med sine 12 scoringer, hvilket sikrede ham topscorertitlen, var han selvsagt afgørende for at Manchester City kunne lade sig hylde som Europas bedste klubhold efter slutfløjtet i Istanbul. Det var ikke givet, at holdet var kommet videre fra kvartfinalen, hvis ikke det var for Haaland, der scorede 2 mål og lavede 1 assist i opgørene mod Bayern München. Undervejs leverede han også en kamp til historiebøgerne mod Leipzig i ottendedelsfinalen. Her blev det norske målfænomen den kun anden spiller i turneringens historie til at score 5 mål i en knockout kamp - den første spiller til at opnå denne bedrift var naturligvis ingen andre end Lionel Messi. Hvis ikke det var fordi, at han blev skiftet ud efter 65 minutter, er det ikke utænkeligt, at han havde slået rekorden. Der blev scoret mange flotte og spektakulære mål i sidste års Champions League-kampagne, og det gav Haaland selvfølgelig sit bidrag til. Vi husker alle hans sejrsscoring til 2-1 over Dortmund, hvilket fik de fleste til at tabe kæben i ren begejstring. Nærmest helt "Zlatan-agtig" fik han på akrobatisk vis dirregeret bolden i kassen efter en nydelig ydersideaflevering af João Cancelo.


Få dage efter vanvidsopgøret mod Leipzig på hjemmebane kunne Haaland såmænd tilføje endnu et hattrick til samlingen, da han nettede tre gange mod Burnley i FA Cuppen. Det var hans sjette af slagsen i alle turneringer, og det fjerde i den hjemlige liga. Dermed har han for alvor sat jagten ind på Agüeros fantastisk rekord for flest hattricks i Premier League med 12 styks. Hvis Haaland fortsætter med at score mål med den samme frekvens, som han har gjort indtil videre, kan Citys legendariske angriber nok snart se frem til at blive en rekord fattigere. Men mon ikke, at Agüero godt kan leve med det, så længe det er hans arvetager, der sætter sig på rekorden.


Efter en fantastisk afslutning på en mindeværdig sæson, kan man godt stirre sig blind på, at det bestemt ikke var en dans på roser hele vejen igennem. Man kunne godt fornemme, at Haaland lige skulle bruge lidt tid til at tilpasse sig den måde, Manchester City spiller fodbold på. Og ligeledes har City-spillerne også skulle vænne sig til at spille med en angrebstype, de ikke har været vant til. Selvom Haaland startede ud som lyn og torden med den ene scoring efter den anden, var det ikke nok til at overbevise alle eksperterne om, at han gjorde City bedre snarer tværtimod. En af kritikpunkterne var, at holdet ikke spillede nær lige så flydende fodbold, som de gjorde inden den norske angriber kom til klubben. Men som sæsonen skred frem, begyndte Haaland at deltage mere og mere i spillet, og det var tydeligt at se, at han gradvist blev bedre og bedre i samspillet med sine medspillere. Han bliver selvfølgelig aldrig en angriber, der kan kombinere i de helt små områder, eller som på egen hånd kan afdrible 4 modspillere og sparke bolden i kassen, hvilket selvfølgelig heller ikke er forventningerne til en type som Haaland. Det bør dog ikke komme som den store overraskelse, at nordmanden allerede har udviklet sig meget efter kun en enkelt sæson i klubben. Han har nemlig gentagne gange været meget ærlig omkring, at han på trods af at være en af Europas skarpeste spillere foran mål, bør forbedre sig i mange andre facetter af spillet. Den kamp jeg ser tilbage på, som hans mest komplette af slagsen, var 4-1-sejren over Arsenal på hjemmebane, hvor han var meget deltagende i spillet. Haaland havde en klart defineret rolle i det opbyggende spil, og en del af det taktisk oplæg var, at han skulle falde langt ned i banen og være med til at sætte sine medspillere i scene, hvilket fungerede fortrinligt. Nordmanden blev noteret for 2 assists - begge til Kevin De Bruyne, og særligt den første af slagsen var et skoleeksempel på, hvordan man udnytter, at man har en stor og fysisk stærk angriber, der kan holde mere eller mindre alle forsvarsspillere væk. Han kronede en fantastisk præstation med et mål i de døende minutter - en scoring, der mest af alt vil blive husket for, at han kort forinden tog sit hårelastik ud og lod den fine manke hænge løst, da han sparkede bolden i kassen.


Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at jeg har valgt at give Haaland 6 ud af 6 stjerner, og tilmed prisen som Manchester Citys bedste transfer. På et hold fyldt med kæmpestore stjerner, var det nordmanden, der stjal næsten alle overskrifterne med sine imponerende bedrifter. Haaland har ikke blot leveret den bedste debut-sæson, men også den bedste enkeltstående sæson overhovedet af en City-spiller i klubbens historie. Siden den famøse afbrænder mod Liverpool, der medførte en del skriveri i medierne og hånlige kommentarer rettet mod Haaland, har han ikke set sig tilbage. Man kunne ellers godt fristes til at tro, at det ville have slået en ung spiller med så stort et pres hvilende på sine skuldre ud af kurs. Men det har bestemt ikke været tilfældet for den store nordmand, der har en ekstraordinær mentalitet, og som i den grad har givet kritikerne svar på tiltalen. Haaland kom på måltavlen hele 52 gange i 53 kampe for Manchester City i alle turneringer, og dermed slog han rekorden for flest mål i én sæson af en spiller fra Premier League. Han blev tilmed også den første spiller fra den bedste engelsk række til at score 50 mål eller derover i en enkelt sæson siden Tom Waring gjorde det for Aston Villa tilbage i 1931. Desuden leverede nordmanden hele 9 assists, og han kom dermed i alt op på intet mindre end 61 målinvolveringer. Haaland sluttede et fantastisk første år i klubben af med at blive kåret som sæsonens spiller i Manchester City og FWA Football Player of the Year, som er en pris, der hvert år uddeles til den bedste spiller i England ifølge fodboldjournalisterne. Derudover blev han den første spiller i Premier Leagues historie til både at vinde prisen som sæsonens spiller og sæsonens unge spiller i den samme sæson. Han krydrede alt dette med en plads på henholdsvis sæsonens hold i Premier League og turneringens hold i Champions League.


Jeg tror, at vi er mange Cityfans, der godt kunne tænke os at vide, om Jamie Carragher stadig holder fast ved, at Haaland valgte den forkerte klub. Det er i hvert fald svært at se, at nordmanden kunne have gjort det bedre og haft en ligeså succesfuld første sæson hos en anden klub, som han har haft i Manchester City.


Husk at du som altid er mere end velkommen til at give feedback i kommentarfeltet på Facebook eller Twitter, hvor du eventuelt kunne komme med din bedømmelse af, hvordan Phillips, Álvarez og Haaland har klaret sig i deres første sæson i den lyseblå trøje.

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page